Ilmanvaihtokonekin tarvitsee säännöllistä huoltoa

Ilmanvaihtokoneen tehtävä on tuoda sisälle raikasta, puhtaaksi suodatettua ja lämmitettyä ilmaa ja viedä ulos tunkkainen, hiilidioksidipitoinen ilma. Samalla poistuu liiallinen ilmankosteus ja esim. rakennusmateriaaleista tulevat hajut ja päästöt. Ilmanvaihtokoneen kyky hoitaa tehtäväänsä kuitenkin heikkenee, ellei sitä huolleta säännöllisesti.

Perushuollon voi tehdä itsekin

Omakotitalossa asuva on oman kotinsa huoltoyhtiö ja voi hoitaa ilmanvaihtokoneensa huollon itsekin. Tärkeintä on muistaa vaihtaa suodattimet säännöllisesti. Tukkeutuneet suodattimet estävät ilman liikkumisen ja saa koneen äänitasonkin nousemaan. Useimmat valmistajat suosittelevat vaihtamaan suodattimet kaksi kertaa vuodessa, keväin syksyin.

Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet ovat tehokkaita ottaessaan lämpöä talteen poistoilmasta ja siirtäessään sitä puhtaaseen tuloilmaan. Siksi ilmanvaihtokone kondensoi runsaasti kovilla pakkasilla ja koneen sisälle kertyy vettä. Koneen kondenssivesi on johdettu viemäriin, mutta veden poistumisaukon toiminta kannattaa varmistaa syksyisin ennen kuin lämmityskausi alkaa. Se onnistuu helposti kaatamalla koneen pohjalle tilkka vettä ja varmistamalla, että vesi poistuu. Jos kondenssivesiyhde tukkeutuu, koneen sisällä voi olla ajoittain paljonkin vettä ja lopulta metallista tehty kone ruostuu.

Ilmanvaihtokoneen lämmöntalteenottokenno on myös syytä pestä vuoden, kahden välein. Lämmöntalteenoton hyötysuhde laskee, mikäli kennossa on epäpuhtauksia. Lämmöntalteenottokennon voi pestä suihkuttamalla tai upottamalla se lämpimään veteen. Käsittele kennoa varoen, ettei sen lamellit väänny, ja kuivata kenno huolellisesti, ennen kuin laitat sen takaisin ilmanvaihtokoneeseen.

Taloyhtiöissä suodattimien vaihto ja kennon puhdistus kuuluu taloyhtiölle, eli huoltoyhtiölle. Asukas voi kuitenkin itse varmistaa isännöitsijältä, että kaikki tarpeelliset huoltotoimet on tehty ajallaan.

Puhaltimet ja ilmanvaihtokanavistokin kaipaa puhdistusta

Ilmanvaihtokone ja ilmanvaihtokanavisto on tarkkaan mitoitettu kokonaisuus. Oikean kokoinen kone ja hyvin suunniteltu kanavisto varmistavat, että asunnon kaikkiin huoneisiin tulee sopiva määrä raikasta ilmaa ja että likainen ilma poistuu tehokkaasti. Ilmanvaihtokanavistoon kertyy vuosien mittaan epäpuhtauksia, jotka laskevat kanavistossa kulkevaa ilmamäärää. Kanavistoon kertyvä lika lisää myös rakennuksen palokuormaa. Siksi kanavistokin tulee puhdistaa 5-10 vuoden välein. Kanaviston puhdistaminen on aina ammattilaisen hommaa.

Ilmanvaihtokoneen sydän on puhaltimet, jotka ilmaa liikuttavat. Siksi niidenkin kunto on aika ajoin syytä tarkistaa. Puhaltimien kunnon tarkistaminen ja puhdistaminen kannattaa tilata 5-10 vuoden välein. Ammattilainen tarkistaa puhaltimen ja vaihtaa sen tarvittaessa.

Ammattilainen tarkistaa järjestelmän tarvittaessa

Ilmanvaihtojärjestelmän asentaa ja säätää ammattilainen. Niinpä uusi ilmanvaihtojärjestelmä on asukkaalle huoleton kokonaisuus, johon ei juuri tarvitse kiinnittää huomiota perushuoltoa enempää.

Jos kuitenkin tuntuu, ettei ilmanvaihto toimi oikein, on aika kutsua paikalle huoltoliike. Ilmanvaihtojärjestelmän toimintaa voi häiritä likaantunut kanavisto tai hyttysverkko raitisilmakanavan päässä, mutta myös väärin olevat asetukset ohjausjärjestelmässä tai vikaantunut osa koneessa. Vian paikallistaminen on aina parasta tehdä paikan päällä, ja lähes kaikkien niiden korjaamiseen tarvitaan ammattilaisen työvälineineen.

Koti elää asukkaidensa mukana. Joskus kotia remontoidaan tai sinne tulee uusia taloteknisiä laitteita. Tällöin koko järjestelmä on syytä tarkistaa ja mahdollisesti säätää ilmamäärät muuttuneeseen tilanteeseen sopivaksi. Vain tarkoituksenmukaisesti toimiva ilmanvaihtojärjestelmä huolehtii asukkaista ja rakennuksesta.

Lue lisää ilmanvaihdosta: Kodin sisäilma ja ilmanvaihto