Opiskelijat peruskorjaavat kerrostalon Kotkassa

Asuintalon korjaustyömaasta tuli parivuotinen, kiehtovan aito oppimisympäristö ammattiopiston opiskelijoille. Moni heistä on alanvaihtaja täynnä intoa. Opiskelijoiden ohjaajien työsarka on tavallista monipuolisempi.

Kotkassa Merenkulkijankatu 18:ssa on käynnissä monella tavalla poikkeuksellinen rakennusprojekti. Vuonna 1969 rakennetun kaksikerroksisen asuintalon peruskorjaushankkeen pääurakoitsija on Etelä-Kymenlaakson ammattiopisto Ekami, ja työt tehdään opiskelijavoimin.

Töissä on opiskelijoita opiston viideltä alalta, joita ovat putki- ja sähköasennus, talonrakennus, pintakäsittely sekä puhtaus- ja kiinteistöpalvelu. Työntekijöiden keski-ikä on 25 – 30 vuotta. Nuorimmat ovat 16-vuotiaita. Aikuisopiskelijoiden joukossa vanhin on 63-vuotias. Työilmapiiri on rento ja kannustava.
"Koko ajan painotetaan, että jos et tiedä, niin kysy", Ekamin työnopastaja Raimo Rantamo sanoo.

Tyytyväisiä alanvaihtajia

"Täällä saa kokemusta siitä, minkälaista tämä työ on oikeasti", sanoo entinen kokki, nyt maalarina työskentelevä Kia Ahola.

Myös Aholan työkaverit ovat vaihtaneet alaa. Hanna­ Leppänen on aiemmalta koulutukseltaan arteno­mi ja kertoo pitävänsä uudesta ammatistaan. Nenna Oksasella on lapsi- ja perhehoitajan perustutkinto. Kun eteen tuli alan vaihto, rakennusala oli ­ainoa, joka häntä kiinnosti:

"Muutos oli radikaali, mutta olen tykännyt tästä tosi paljon", Oksanen toteaa.

Neljäsosa opiskelijoista on ollut rakennuksilla töissä ennenkin. Tommi Suomi hakeutui alalle vuonna 2016. Suoritettuaan perustutkinnon hän oli töissä Kotkassa ja jonkin aikaa myös Helsingin suunnalla. Nyt 32-vuotias mies jatkaa opintoja ja kehuu opiskelun ja harjoittelun yhdistelmää.

"On täällä rennompaa kuin raksalla. Jos tekee huonosti, niin saa tehdä uusiksi", Suomi toteaa.
Sen lisäksi, että hanke tarjoaa alan opiskelijoille­ aitoja­ oppimisympäristöjä, se myös hyödyttää ­alueen rakennusliikkeitä. Ekamin projektipäällikkö Olli Turkia­­ kertoo, että vastavuoroisesti yritykset tarjoavat apua.
"Ensi viikolla työmaalle on tulossa rakennusliikkeen lattia-alan ammattilainen näyttämään, miten lattia tehdään."

Peruskorjaus vie tupla-ajan

Kyseessä on kuitenkin oikea rakennusprojekti kustannusarvioineen ja aikatauluineen. Työmaa käynnistyi vuosi sitten purkutöillä ja asbestin poistolla. Tilaajana ja rakennuttajana toimii Kotkan Asunnot Oy. Syyskuussa 2021 työmaan haltuun ottanut Ekami on vastuullinen pääurakoitsija.

Rakennuksen ulkovaippaan ja vesikattoon ei kajota. Rakennuksessa on yhteensä kahdeksan asuntoa, joiden ikkunat on vaihdettu jo aikaisemmin. Peruskorjausurakassa talotekniikka ja kaikki sisäpinnat ­uusitaan. Jokaiseen asuntoon tehdään yksi makuuhuone lisää muuttamalla huonejärjestystä siten, että kolmioista tulee neliöitä ja kaksioista kolmioita.

Projektin valvojana toimiva Kotkan Asuntojen tekninen isännöitsijä Matti Heinonen kertoo, että tilaratkaisuilla haetaan vuokrattavuutta. Kaksiot ja kolmiot ovat pinta-alaltaan liian suuria vuokratasoon nähden.

Projektin kustannusarvio on 800 000 euroa. Heinonen miettii, että opiskelijatyönä tehty peruskorjaus­ tuplaa rakentamisajan normaaliurakkaan verrattuna.­ Toisaalta vaikka Kotkan Asunnot menettää 12 kuukauden vuokrat, tulee hanke kokonaisuutena hieman edullisemmaksi kuin perinteinen urakkakilpailu.
"Kohteen pitää olla valmis 15. syyskuuta 2023. Minulla on sellainen näkemys, että se valmistuu joitakin kuukausia aikaisemmin", Heinonen sanoo.

Perehdytystä, valvontaa ja oppimista

Projektin etenemisen yhtenä suurimmista haasteista­ Turkia pitää porukan vaihtuvuutta. Tähän mennessä työmaalla on perehdytetty 72 opiskelijaa, ja nyt sinne on tullut kymmenkunta uutta tekijää. Osa opiskelijoista lähtee pois työmaalta joko valmistuttuaan tai suorittaakseen tutkinnon muita osia toisaalla. Toisia tulee tilalle. Tässä on iso ero yritykseen nähden:

"Siellä sinulla on vaikka laatoittaja, joka on ollut töissä 20 vuotta ja osaa tehdä työn loppuun asti. Täällä on ajettava jokainen opiskelija aina sisään ja valvottava, että hän tekee oikein ja oppii siinä samalla", Ekamin Olli Turkia kuvailee.

Hankkeessa on muitakin liikkuvia osia. On vaikea nähdä, mitä maailmassa tapahtuu, kun on Ukrainan sota eikä koronapandemiakaan vielä hallita. Minkälaisia opiskelijoita tulee työvoimatoimistosta jatkuvan haun kautta? Muuttujia on niin monta, että Turkiasta urakka-aika ei tunnu liian pitkältä. Hän miettii jatkoa. Onko tämä viimeinen kohde, vai onko tulossa muita?

"Meillä on sellainen aikomus, että jos tämä menee suunnitellusti, niin todennäköisesti jatketaan. Investointipäätökset tuleville hankkeille on vielä tekemättä", isännöitsijä Heinonen toteaa.

Teksti Santeri Pakkanen Kuvat Vesa Hovi